TRADICIONÁLIS ANGOL KARÁCSONYI PUDING (RECEPTTEL)

TRADICIONÁLIS ANGOL KARÁCSONYI PUDING (RECEPTTEL)
Igaz, hogy többféle hagyományos karácsonyi süteményünk van melyek elmaradhatatlan részei az ünnepi asztalnak, de azért érdemes kipróbálni más népek finomságait is.
Angliában a karácsonyi puding a hagyományos befejező desszertje az ünnepi vacsorának. A csemege története egészen a 14. századig nyúlnak vissza. Ekkor még marha, vagy borjúhúsból készítették, mazsolával, ribizlivel, aszalt szilvával, borral és fűszerekkel ízesítve. Az étel akkor még inkább ragura hasonlított, de már a karácsonyi készülődés egyik fogása volt.
Az 1500-as évek végére egyre inkább hasonlított a mai formájára. Tojással, kenyérmorzsával és rengeteg aszalt gyümölccsel készítették és sörrel ízesítették.
1650-re már országszerte országszerte a karácsonyi tradíció része lett, de 1664-ben a puritánok betiltották, mint helytelen szokást, mondván a sok, gazdag összetevő miatt túl fényűző az étel. Végül I. György király-mivel rajongásig szerette- 1714-ben újra divatba hozta.
A karácsonyi puding a viktoriánus korban nyerte el a mostani kinézetét.
Az évek során rengeteg babona fűződött a pudinghoz. Az egyik szerint azért áll 13 összetevőből, mert Jézust és a 12 apostolt jelképezi. Régi szokás az is, hogy egy ezüst pénzérmét raknak bele, mert annak, aki megtalálja szerencsét hoz.
Az angolok karácsonyi pudingja a mi fogalmunk szerint nem puding hanem püspökkenyér csak sokkal-sokkal szaftosabb és gazdagabb. Karácsonyi fűszerek, fahéj, szegfűszeg, illetve aszalt gyümölcsök, olajos magvak és brandy gazdagítja. A különlegességét az adja, hogy gőzöléssel készül, ettől lesz olyan az állaga, mint a pudingnak, nem szárad ki, nem morzsálódik, inkább ragacsos és tömör lesz, de éppen ettől olyan ellenállhatatlanul finom.
Elkészítése, a hosszadalmas gőzölés miatt sok időt vesz igénybe, de miután összeállítottuk és bekerült a sütőbe, már nem kell mellette állunk, elég csak néha rá pillantottunk.
Hozzávalók 6 személyre
negyed bögre kandírozott narancs- és citromhéj
negyed bögre datolya (kimagozva)
fél bögre kesudió
negyed bögre aszalt vörös áfonya
negyed bögre mazsola
2-2 ek brandy és citromlé
negyed bögre liszt
fél-fél tk szegfűszeg és fahéj
fél bögre zsemlemorzsa
6 ek vaj
háromnegyed bögre cukor
2 darab tojás
3 bögre víz
Elkészítése
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Az aszalványokat és magvakat egészen kicsire aprítjuk, majd összekeverjük a brandyvel és a citromlével. Hagyjuk így őket minél több ideig, hogy az aszalványok megszívják magukat az alkohollal, az ízek összeérjenek. Akár már az elkészítés előtti este is beáztathatjuk őket.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, szegfűszeget, fahéjat, majd a zsemlemorzsát.
A vajat és a cukrot keverjük habosra, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat is. A cukros-vajas tojást keverjük hozzá a liszthez, és adjuk hozzá a brandys aszalványokat is.
Öntsük a tésztát egy kivajazott kuglóf, vagy tortaformába majd fedjük be a tetejét alufóliával.
A pudingot gőzölnünk kell: vízzel teli tepsibe tesszük a formát, majd 130 fokon, kb. 3-3.5 óráig gőzöljük a sütőben, közben ellenőrizzük, hogy a víz nem párolgott-e el.
Ha kész, hagyjuk a formában kihűlni, majd óvatosan fordítsuk ki alufóliára vagy sütőpapírra, hogy ne ragadjon oda. Hűvös helyen tároljuk, napokkal később is finom.
Ha melegen tálalnánk, előtte gőzöljük ismét egy kis ideig. Vaníliasodóval, fagyival tálaljuk, sok helyen brandyvel flambírozva adják az asztalra.

írta és szerkesztette: Cseke Ibolya
forrás:
hellóvilág.
recept: sobors.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *