A GRINCSFA IGAZ TÖRTÉNETE

A GRINCSFA IGAZ TÖRTÉNETE
Néhány éve jelent meg nálunk is az örökzöldekből, (leggyakrabban zanótból) készült grincsfa vagy manófa. Halloweenhez, vagy Valentin naphoz hasonlóan ez is Amerikából jutott el hozzánk. Népszerűsége mellett időnként megjelennek körülötte negatív felhangok is. Gyakran az ördög kísértésének, a gonosz, a pokol jelképének tartják. “Gúzsba köti a karácsonyt” “csúcsa lefelé, a pokolba mutat”
Mi a története a grincsfának?
Dr. Seuss, azaz Theodor Seuss Geisel német származású amerikai író 1957-ben írta az eredetileg gyermekeknek szánt képeskönyvet, A Grincset. Ebben a könyvben a Grincs nevű zöld színű, szőrös lény nagyon nem szereti a karácsonyt, mivel a szokatlan külseje miatt az emberek kiközösítették, elüldözték a városkából ahol élt. (Azt gondolom így valamelyest érthető a mesehős bánata és az indulata). Egy kislánynak azonban sikerült Grincset rábeszélnie, hogy ő is ünnepeljen, de a polgármester nagyon megbántotta a szőrös manót, azzal, hogy borotvát ajándékozott neki, célozva az eltérő kinézetére. Talán kijelenthetjük, hogy ez nem egy keresztényi cselekedet volt. Ezután Grincs nagyon mérges lett és elhatározta, hogy ellopja a város összes karácsonyfáját, az ajándékokat, dekorációt…mindent ami az ünnephez köthető. A bosszúja mégsem sikerül, mert a városka lakói akkor is tovább ünnepeltek, hiszen “a karácsony nem a tárgyakban, hanem a szívekben él”. Végül Grincs meghatódik, kölcsönösen megbocsátanak egymásnak és mindenkit meghív a barlangjába ünnepi vacsorára.
Tehát a Grincs történet egy tanulságokkal teli happy end. A gonosz megbánja bűnét és jó útra tér. Szó sincs benne pokolról és ördögről.
A mesekönyvből Jim Carrey főszereplésével 2000 film született. A grincsfa pedig önálló életre kelt, ami tulajdonképpen egy megkötözött fenyő, mert csak így fért bele a zsákba az ellopott karácsonyfa.
Grincsfa csúcsa lefelé kunkorodik, ezzel a pokol felé mutat, állítják az ellenzői. Kár lenne ezért az ördög művének tekinteni! Miért kellene mindenáron az ég felé törnie? Hisz a természetben található növények közt is szép számmal találunk a lebomló, bókoló virágokat és eszünkbe sem jut ezekről, hogy a sátán művei lennének. Kritikusai azzal érvelnek még, hogy a grincsfának nincs helye a karácsonyi ünnepkörben, mert nem hagyományos keresztény jelkép. De eredetileg a karácsonyfa állítás sem keresztény hagyomány, hanem egy ókori pogány szokás újjászületése. Életfákra az egyiptomi, kínai és a zsidó kultúrában, kelta, germán mítoszokban egyaránt találhatunk utalást.
Tehát a grincsfa nem a karácsonyfa vagy az adventi koszorú alternatívája, nem ezeket helyettesíti, csupán ezek mellett segíti a karácsonyra hangolódást. Nincs negatív jelentés tartalma, ezért ne ruházzuk fel gyűlöletkeltő érzelmekkel! Hagyjuk meg mindenkinek a választás szabadságát! Legyen inkább a megbánás, elfogadás és a tolerancia jelképe, hiszen ha nem lett volna kirekesztés és csúfolódás, a manó sem lopta volna el a karácsonyt.
Boldog ünnepet!

Írta és szerkesztette: Cseke Ibolya

forrás:
agraroldal.hu
lexiq.hu
viragotegymosolyert.hu
senior.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *